Wat is het verschil tussen LDPE en HDPE?

LDPE staat voor Lage Dichtheid Polyetheen, polyetheen wordt gemaakt door etheen te polymeriseren. Poly betekent veel dus in feite staat er veel etheen, etheen wordt verkregen door het kraken van een licht derivaat van aardolie, zoals nafta.

Doordat het polymerisatieproces afspeelt onder hoge druk krijgt het een lage dichtheid, hierdoor ontstaan er moleculen met veel zijtakken. De vele zijtakken zorgen ervoor dat de kristallisatiegraad relatief laag blijft. In andere woorden, doordat de moleculen niet allemaal dezelfde vorm hebben kunnen ze niet strak en geordend op elkaar liggen waardoor er in een bepaalde ruimte minder kunnen. Als de kristallisatiegraad lager wordt, wordt de dichtheid van het materiaal ook lager. 

Doordat de molecuulstructuur van LDPE vele zijtakjes heeft is het een taaie kunststof die zacht aanvoelt, maar toch ontzettend sterk is. Verder is het bestand tegen verschillende zuren, waterafstotend en isoleert het goed, daardoor is LDPE zeer geschikt als verpakkingsmateriaal. De folie kan ook in contact komen met levensmiddel wat het ook zeer geschikt maakt voor verpakkingen in de voedselindustrie. 

Door de molecuulstructuur is het geschikt voor krimpfolies, alle type PE krimpen in de lengterichting van de folie bij verhitting, echter zorgen de zijtakjes van de moleculen ervoor dat de folie ook kan krimpen in de breedterichting.

Nog een voordeel van LDPE-folie is dat er weinig materiaal nodig is om verpakkingen te maken, hierdoor kost de productie een stuk minder energie. Verder zorgt de lage volume voor een kleinere uitstoot co2 dan andere verpakkingsmaterialen daarnaast is LDPE goed te recyclen, dus het is een stuk beter voor het milieu. 

Wat is HDPE?

HDPE staat voor Hoge Dichtheid Polyetheen, polyetheen wordt gemaakt door de polymerisatie van etheen, etheen wordt verkregen door het kraken van een licht derivaat van aardolie.

Doordat het polymerisatieproces hierbij afspeelt onder lage druk krijgen de moleculen weinig zijtakken, hierdoor kunnen de moleculen strak en goed georganiseerd op elkaar liggen waardoor de ruimte goed gevuld kan worden zonder al te veel open ruimtes te laten. Door de hoge dichtheid ontstaat er een folie die sterk, stug, vloeistofdicht en slijtvast is. Dit alles zorgt ervoor dat HDPE zeer geschikt is om te gebruiken bij vuilniszakken, hemddraagtassen en beschermfolie.  

HDPE heeft veel voordelen, zoals: het is UV-resistent, het is geurloos en niet toxisch, het is vier tot vijf keer zo hard als LDPE-folie, het is goed bewerkbaar, het is waterdicht en het bestand is tegen veel industriële en levende chemicaliën.

Nog een belangrijk voordeel is dat er bij HDPE net als bij LDPE weinig materiaal nodig is om een product te maken, wat ervoor zorgt dat er voor de productie relatief weinig energie nodig is. Verder stoot het bij de productie ervan een stuk minder energie uit dan andere verpakkingsmaterialen, doordat het zo licht is en weinig volume heeft. En het is ook nog goed te recyclen, dus het heeft voor het milieu ook een hele hoop voordelen.

Conclusie

LDPE en HDPE zijn beide veel gebruikte materialen in hun eigen sector, doordat beide materialen een andere molecuulstructuur hebben zijn ze beide voor andere dingen geschikt. Bij beide materialen is er weinig materiaal nodig om een product te maken, beide materialen zorgen door het lichte gewicht en het lage volume voor minder co2 uitstoot dan andere verpakkingsmaterialen en beide materialen zijn goed te recyclen. Dit alles zorgt ervoor dat beide materialen relatief goed zijn voor het milieu.

Lees anders ook eens: