Van welke soorten plastic worden vuilniszakken gemaakt?
Er zijn twee veelgebruikte soorten polyethyleen: LDPE en HDPE. LDPE staat voor lage dichtheid polyetheen. Dit materiaal is soepel, rekbaar en scheurt niet snel. Daarom is het geschikt voor zwaarder of scherp afval, zoals huisvuil. LDPE-zakken kunnen ook goed gemaakt worden van gerecycled plastic.
HDPE staat voor hoge dichtheid polyetheen. Dit is steviger en harder dan LDPE, maar als er een scheurtje in komt, kan het sneller doorscheuren. Omdat het zo sterk is, kan je er dunnere zakken van maken. HDPE wordt vaak gebruikt voor licht afval, zoals pedaalemmerzakjes.
Sommige vuilniszakken worden gemaakt van MDPE plastic. MDPE staat voor Medium-Density Polyethylene ā oftewel polyethyleen met gemiddelde dichtheid. Het is een type kunststof dat qua eigenschappen tussen LDPE (Low-Density Polyethylene) en HDPE (High-Density Polyethylene) in zit.
Er zijn ook milieuvriendelijke opties waar vuilniszakken van gemaakt worden. Zoals papieren vuilniszakken en biologisch afbreekbare vuilniszakken voor GFT afval. Biozakken worden vaak gemaakt van maĆÆszetmeel.
Hoe worden vuilniszakken gemaakt?
Het maken van vuilniszakken, begint bij het smelten van de plastic korrels in een extruder. Dat is een soort grote schroef die draait en het plastic verhit. De gesmolten massa wordt dan door een ringvormige opening geperst. Tegelijkertijd blaast men er lucht in, waardoor een grote plastic ābubbelā ontstaat. Dit heet blaasfolie-extrusie.
Die bubbel wordt afgekoeld, platgedrukt en opgerold als folie. Daarna snijdt een machine de folie op maat en last de onderkant dicht. Zo ontstaan er zakken. Bij rolletjes vuilniszakken worden de zakken achter elkaar gemaakt met een scheurrand ertussen. Daarna worden ze opgerold en verpakt.
Vuilniszakken lijken simpel, maar er komt best wat techniek en materiaalkeuze bij kijken. Wil je zelf stevige, betrouwbare of duurzame vuilniszakken kopen? Neem dan een kijkje in ons assortiment!