Wat gebeurt er met ons plastic afval?

Bijna alles zit tegenwoordig in plastic, dit is logisch als je nadenkt over alle voordelen van plastic. Voordelen zoals: het is licht, gaat lang mee, sterk, breekt niet snel, houdt voedsel langer houdbaar en het kan gemaakt worden in iedere vorm en kleur. Het plastic afval kan gescheiden worden in recyclebaar- en niet recyclebaar plastic, niet recyclebaar plastic moet helaas verbrand worden doordat er niks anders mee kan, gelukkig is dit maar een klein deel van al het plastic afval. Het recyclebare plastic doorloopt een heel proces voordat het opnieuw gebruikt kan worden.  

Het recycleproces

Het recycleproces van plastic kent veel verschillende stappen, de eerste stap is het ophalen van het plastic afval, daarna wordt het afval gebracht naar grote bedrijven, hier wordt het plastic afval nauwkeurig nagekeken op verschillende soorten plastic. Dit wordt gedaan door machines, die machines maken gebruik van magneten, infraroodcamera’s en zachte zuchtjes wind. Echter blijft plastic moeilijk te scheiden uit restafval, daarom wordt het nadat de machine het gecontroleerd heeft ook nog een keer door de mens gedaan. Dan wordt het plastic dat te recyclen valt gewassen zodat het aan een andere partij verkocht kan worden, zodat die het kan hergebruiken. 

Dat hergebruiken gebeurt weer ergens anders, hier wordt als het plastic nogmaals gescheiden in allerlei verschillende soorten plastic, dit is nodig omdat de verschillende soorten plastic allemaal andere eigenschappen hebben. Zodra deze bij elkaar komen kun je er niks meer van maken, daarom worden de verschillende soorten plastic gescheiden en daarna grondig gewassen. Als ze schoon zijn wordt het plastic gesmolten in een grote oven tot een grote vloeibare bol plastic, dan worden van de grote bol verschillende slierten plastic gemaakt. Deze slierten gaan door een bak met water om af te koelen, vervolgens worden ze in kleine stukjes gehakt. Als kleine stukjes plastic gaat het naar de fabriek, daar worden de kleine stukjes plastic omgesmolten tot nieuwe plastic producten.

Waarom hergebruiken we plastic?

Dit hergebruiken van plastic afval doen we doordat het een hoop voordelen heeft, zoals: het spaart grondstoffen uit, het kost minder energie en het zorgt voor minder broeikasgassen. Het spaart grondstoffen zoals: bomen, aardolie en metalen. Deze grondstoffen zouden anders gewonnen moeten worden voor het produceren van een nieuw stuk plastic, deze grondstoffen zijn niet of in mindere mate nodig tijdens het recyclen van plastic. Daarnaast bespaart recyclen niet alleen grondstoffen maar ook een hoop energie, want het winnen van de grondstoffen en het maken van de nieuwe materialen kost een stuk meer energie dan het recyclen van materialen. Als laatste komen er tijdens het recyclen van plastic een stuk minder broeikasgassen vrij dan bij het verbranden van plastic, daarom is recyclen ook een stuk beter voor het milieu.

Lees anders ook eens:

vlarema-wetgeving-vuilnizakken
VLAREMA Wetgeving
Wat is VLAREMA? Hoe is VLAREMA ontstaan? Waarom zijn VLAREMA-zakken zo belangrijk? Wat maakt ze anders dan gewone vuilniszakken? In deze blog gaan we al deze vragen voor je beantwoorden!Wat…
biozakken 61fd8042 1400 4c20 ac7e 5f9c13570c84
Alles over Biozakken
Wat zijn biologisch afbreekbare vuilniszakken? Waarom gebruiken we biologisch afbreekbare zakken? Hoelang duurt het voordat biozakken zijn afgebroken? Waar zijn biologisch afbreekbare zakken van gemaakt? Allemaal vragen die we gaan…