Gft staat voor groente-, fruit- en tuinafval, maar wat valt daar precies onder?
Groente en fruit spreekt redelijk voor zich, hieronder vallen alle resten van groente en fruit, zoals klokhuizen, pitten en schillen. Bij tuinafval wordt het al een stuk ingewikkelder, want bloemen, planten en fijn tuinafval mag wel in de gft bak, maar zodra het tuinafval groter is mag het er niet meer in. Deze grens ligt dat het met een snoeischaar doorgeknipt moet kunnen worden, anders wordt het gezien als grof tuinafval. Maar er zijn ook uitzonderingen, de buxusstruik bijvoorbeeld in kleine hoeveelheden mag deze wel in de gft bak maar niet op een eigen composthoop. Dit komt door de buxusmot, een beestje dat al snel zorgt voor een plaag. Als het een grotere hoeveelheid is moet het in een dichte zak afgeleverd worden bij de milieustraat.
Tuinafval zoals bladeren of gemaaid gras mogen in de gft bak, grond zoals zand klei of grind mogen net als graszoden met veel grond eraan niet in de gft bak.
Verder mag er nog een hele hoop in de gft bak, zoals etensresten, brood, deeg, rijst, pasta, losse thee, koffiedik en strooisel. Maar ook hier zitten een hele hoop mitsen en maren aan, onder etensresten vallen ook botjes of graatjes, bij de losse thee of koffiedik mag het theezakje of de koffie pad niet mee omdat deze plastic kan bevatten maar de koffiefilter mag wel mee in de gft bak. Bij het strooisel mag het alleen van kleine knaagdieren, hiervan mag ook de poep erin maar de poep, haar of kooivulling van een vogel, hond of kat mag niet.
Hoe houd je de gft bak schoon?
Er zijn ook een aantal tips om de gft bak schoon te houden, zoals in de keuken een klein afvalbakje zetten om tijdelijk het gft afval in te doen. Dit is makkelijk schoon te houden door een klein stukje papier onderin te leggen zodat het niet aan de bodem vastkleeft. Verder is het verstandig om vlees- of visresten in een stuk papier te wikkelen om te voorkomen dat je hele gft bak vol komt te zitten met maden of een vieze lucht.
Wat wordt er met gft-afval gedaan?
Gft afval wordt gescheiden in grof en fijn afval, het fijne materiaal wordt gebruikt voor de vergisting. Dat wordt opgeslagen in een grote ruimte samen met speciale beestjes, deze beestjes hebben geen zuurstof nodig maar die eten het afval op en maken er biogas van wat weer gebruikt kan worden als brandstof. Het grove afval wordt opgeslagen in een ruimte met beestjes, die beestjes hebben zuurstof nodig dus dat gaan ze uit het afval halen. Wanneer al het zuurstof eruit is wordt het gecontroleerd op dingen die er niet in horen zoals plastic of steentjes. Wat er dan nog overblijft is compost, wat gebruikt wordt in de tuin.
Op zoek naar de juiste afvalzakken voor je gft-afval? Klik hier en bekijk ons assortiment!