In welke afvalbak gooi je een chipszak weg

Elke keer als je met je lege chipszak naar de afvalbak loopt, twijfel je: ‘In welke afvalbak moet ik mijn chipszak gooien?’. We kunnen kort en duidelijk zijn: chipszakken mogen tegenwoordig worden weggegooid bij het plastic afval.

Worden chipszakken gerecycled?

Chipszakken zijn gemaakt van plastic met een aluminium laagje aan de binnenkant. Het aluminium laagje is aan het plastic gelijmd. Door het aluminium laagje aan de binnenkant van de chipszakken is het lastig om de zakken te recyclen. Dit is een moeilijk proces en wordt niet vaak uitgevoerd door verwerkingsbedrijven. Maar het is wel mogelijk en het proces wordt steeds verder ontwikkeld.

Vernieuwde technieken

Chipszakken bij het plastic afval scheiden is eerst ingevoerd om het scheidingsgemak van de consument makkelijker te maken. Nu worden de meeste chipszakken nog niet gerecycled. Maar door de verbeterde technieken is het in de toekomst wel mogelijk om alle chipszakken te recyclen. Het recyclen zou een grote bijdrage leveren bij het hergebruiken van plastic. Zo worden we samen steeds een stuk duurzamer!

Hoe worden chipszakken gerecycled?

Chipszakken worden eerst gesorteerd uit het afval. Daarna worden de folies uit elkaar geweekt. De losgekomen materialen worden dan verder verwerkt. Het materiaal wordt gewassen en versnipperd. Het versnipperde materiaal wordt vermalen tot korrels. De plastic korrels worden gesmolten en zo kunnen er weer nieuwe producten worden gemaakt. Er worden producten gemaakt zoals plastic bakken, bezems, plastic verpakkingen en natuurlijk vuilniszakken. Kijk op Vuilniszak.nl voor gerecyclede vuilniszakken.

In welke bak werden chipszakken eerst weggegooid? 

Door het aluminium laagje aan de binnenkant van de chipszakken is het lastig om de chipszakken te recyclen. Voorheen was het dan ook toegestaan om je chipszakken bij het restafval te gooien. Door verbeterde technieken van afval verwerken, is het vanaf 1 april 2020 (geen 1 april grap) toegestaan om chipszakken bij plastic afval te scheiden.

Lees anders ook eens:

vlarema-wetgeving-vuilnizakken
VLAREMA Wetgeving
Wat is VLAREMA? Hoe is VLAREMA ontstaan? Waarom zijn VLAREMA-zakken zo belangrijk? Wat maakt ze anders dan gewone vuilniszakken? In deze blog gaan we al deze vragen voor je beantwoorden!Wat…
biozakken 61fd8042 1400 4c20 ac7e 5f9c13570c84
Alles over Biozakken
Wat zijn biologisch afbreekbare vuilniszakken? Waarom gebruiken we biologisch afbreekbare zakken? Hoelang duurt het voordat biozakken zijn afgebroken? Waar zijn biologisch afbreekbare zakken van gemaakt? Allemaal vragen die we gaan…