In welke afvalbak gooi je een chipszak weg

Elke keer als je met je lege chipszak naar de afvalbak loopt, twijfel je: ‘In welke afvalbak moet ik mijn chipszak gooien?’. We kunnen kort en duidelijk zijn: chipszakken mogen tegenwoordig worden weggegooid bij het plastic afval.

Worden chipszakken gerecycled?

Chipszakken zijn gemaakt van plastic met een aluminium laagje aan de binnenkant. Het aluminium laagje is aan het plastic gelijmd. Door het aluminium laagje aan de binnenkant van de chipszakken is het lastig om de zakken te recyclen. Dit is een moeilijk proces en wordt niet vaak uitgevoerd door verwerkingsbedrijven. Maar het is wel mogelijk en het proces wordt steeds verder ontwikkeld.

Vernieuwde technieken

Chipszakken bij het plastic afval scheiden is eerst ingevoerd om het scheidingsgemak van de consument makkelijker te maken. Nu worden de meeste chipszakken nog niet gerecycled. Maar door de verbeterde technieken is het in de toekomst wel mogelijk om alle chipszakken te recyclen. Het recyclen zou een grote bijdrage leveren bij het hergebruiken van plastic. Zo worden we samen steeds een stuk duurzamer!

Hoe worden chipszakken gerecycled?

Chipszakken worden eerst gesorteerd uit het afval. Daarna worden de folies uit elkaar geweekt. De losgekomen materialen worden dan verder verwerkt. Het materiaal wordt gewassen en versnipperd. Het versnipperde materiaal wordt vermalen tot korrels. De plastic korrels worden gesmolten en zo kunnen er weer nieuwe producten worden gemaakt. Er worden producten gemaakt zoals plastic bakken, bezems, plastic verpakkingen en natuurlijk vuilniszakken. Kijk op Vuilniszak.nl voor gerecyclede vuilniszakken.

In welke bak werden chipszakken eerst weggegooid? 

Door het aluminium laagje aan de binnenkant van de chipszakken is het lastig om de chipszakken te recyclen. Voorheen was het dan ook toegestaan om je chipszakken bij het restafval te gooien. Door verbeterde technieken van afval verwerken, is het vanaf 1 april 2020 (geen 1 april grap) toegestaan om chipszakken bij plastic afval te scheiden.

Lees anders ook eens:

ikea blog img 4489
De juiste vuilniszak voor jouw IKEA afvalbak
IKEA, de woonwinkel met de geel blauwe kleur, Zweedse gehaktballen en betaalbare meubels. Ook is IKEA een producent van hoge kwaliteit en betaalbare afvalbakken. Dit zijn veel gebruikte afvalbakken in…
festival a22d580d 09b8 4bd6 8abe 3b53f8aa2975
Vuilniszakken voor evenementen en festivals
Bij evenementen en festivals komen grote hoeveelheden mensen die aan het dansen en feesten zijn. Deze gezellige groep mensen creëren een hoop afval. Daarom is het belangrijk om een georganiseerd…
eko whatsapp image 2024 04 03 at 17.24.51
Alternatief voor EKO vuilniszakken
Het merk EKO is een producent van hoge kwaliteit vuilniszakken en vuilnisbakken. Ben je in bezit van een EKO prullenbak, maar wil je geld besparen op je vuilniszakken? Op vuilniszak.nl…