Waarom is het belangrijk afval te scheiden?

CO2 besparen door middel van afval scheiden

Waarom is het belangrijk om afval te scheiden? Door afval te scheiden kan het makkelijker worden gerecycled. Dit helpt want we hoeven dan minder van onze primaire grondstoffen te gebruiken. Bijvoorbeeld als je papier goed scheidt dan kan het gerecycled worden waardoor we minder bomen hoeven te kappen om papier te maken. Recyclen kost vaak minder energie. Om gerecycled aluminium te smelten heb je 20x minder energie nodig dan als je nieuw aluminium wilt smelten.

 Geld besparen door middel van afval scheiden

Je kunt ook geld besparen door je afval te scheiden. Dit komt omdat de gemeente minder geld kwijt is aan het verwerken van je afval. Hierdoor hoef je minder afvalstoffenheffing te betalen aan je gemeente. Recyclen heeft veel voordelen. Het bespaart je geld en is goed voor het milieu.

Voordelen van recyclen

  • Het bespaart grondstoffen uit: bijvoorbeeld bomen voor papier en aardolie voor plastic.
  • Landbouwgrond kan dan gebruikt worden voor voedsel te verbouwen.
  • Recyclen kost meestal minder energie. Recyclen zorgt voor minder broeikasgassen

Hoe scheid je je afval

Tip 1: koop een duo afvalbak.

Afval scheiden hoeft niet moeilijk te zijn en het hoeft al helemaal niet veel plek in te nemen. Je wilt namelijk niet meer vuilnisbakken dan nodig is. Daarom is een duo vuilnisbak erg handig. Een duo vuilnisbak is een vuilnisbak die 2 bakken heeft. Eén voor het plastic afval en één voor het restafval.

Tip 2: maak minder afval.

Het klinkt natuurlijk voordehand liggend maar afval scheiden hoeft niet moeilijk te zijn. Als je simpelweg minder afval veroorzaakt hoef je ook minder afval te scheiden. Neem bijvoorbeeld je brood in een broodtrommel mee in plaats van plastic zakjes, gebruik een herbruikbare fles om uit te drinken in plaats van een flesje.

Tip 3: afval scheiden doe je samen.

Maak het jezelf gemakkelijk en let bij het doen van de boodschappen op de verpakkingen. Vermijd producten die in zowel karton als plastic verpakt zijn en kies vaker voor navulverpakkingen. Schaf daarnaast alleen grootverpakkingen aan als je echt van plan bent ze helemaal te gaan consumeren. Zo verspil je niet onnodig voedsel.

Lees anders ook eens:

vuilniszak hygiene
Vuilniszakken: hygiëne voorop
Vuilniszakken zijn onmisbaar in ieder huishouden. Ze worden op verschillende plekken in huis gebruikt en zorgen ervoor dat we ons afval op een hygiënische manier kunnen afvoeren. Maar hoe kies…
vuilniszakken met trekband
Vuilniszakken met trekband: een handige oplossing
Vuilniszakken met een trekband zijn een handige oplossing als het gaat om het verzamelen van afval. Dit type vuilniszakken – ook wel trekbandzakken genoemd – zijn gemakkelijk te gebruiken, stevig…