Wat is het verschil tussen LDPE en HDPE?

Vuilniszakken zijn alledaagse voorwerpen die we vaak gebruiken zonder er al te veel bij na te denken, maar het materiaal waarvan ze zijn gemaakt speelt een grote rol in de prestaties van de vuilniszak. LDPE en HDPE-plastic is het meest gebruikte materiaal voor vuilniszakken. Maar wat is nou precies het verschil tussen die twee? En welk materiaal heb je nodig voor jouw afval? Dat gaan we je hier uitleggen.

Wat is HDPE?

HDPE-materiaal, wat staat voor High Density Polyetheen, is een van de meest duurzame kunststoffen die beschikbaar zijn. Wat deze kunststofsoort uniek maakt, is de brede inzetbaarheid, de zeer lange levensduur, de lage kostprijs en de minimale milieubelasting. Afvalzakken van HDPE vertonen bestendigheid tegen veel chemicaliën, zuren, sterke oxidatiemiddelen en organische oplosmiddelen. HDPE-vuilniszakken zijn waterdicht. 

HDPE-afvalzakken zijn gemaakt van dunner materiaal, maar dat betekent niet dat ze niet sterk zijn. HDPE heeft een hoge doorprikweerstand. Maar als er een gat in komt, scheuren zakken van HDPE materiaal wel sneller door. Ze zijn daarom ideaal voor dagelijks licht afval. Je ziet ze vaak in de keuken, badkamer, slaapkamer of op kantoor.

Wat is LDPE?

LDPE-materiaal staat voor Low Density Polytheen. Afvalzakken gemaakt van LDPE zijn van een dikker en sterker materiaal dan HDPE-materiaal. LDPE kenmerkt zich als dik, taai, stevig, rekbaar en soepel. Dit materiaal heeft een grote scheurbestendigheid, dus als er een gat in de afvalzak komt zal dit gat niet snel verder doorscheuren. Dit materiaal is dan ook geschikt voor zwaarder afval, zoals hout, metaal, steen en gft afval. LDPE-vuilniszakken worden voornamelijk gebruikt in horeca, industrie, magazijn en afvalcontainers. LDPE zakken zijn volledig recyclebaar.

Welk materiaal past bij mijn behoefte?

LDPE en HDPE zijn beide veelgebruikte materialen in verschillende sectoren. Doordat ze een andere bouw hebben, zijn ze geschikt voor verschillende soorten afval. Zoek je een vuilniszak voor dagelijks afval, dan is HDPE het juiste materiaal voor jou. Het is sterk, handig in gebruik, goedkoper en ideaal voor lichter afval. Klik hier voor HDPE vuilniszakken. Als je een stevigere zak nodig hebt die zwaarder materiaal aankan, kies dan voor LDPE. Deze zak is sterker en heeft een hoge scheurbestendigheid. Klik hier voor LDPE vuilniszakken.

 

Nog aan het twijfelen welk materiaal past bij jouw behoefte? Neem dan gerust contact met ons op voor deskundig advies via info@vuilniszak.nl. We helpen je graag om de juiste zak voor jou te vinden!

Lees anders ook eens:

vlarema-wetgeving-vuilnizakken
VLAREMA Wetgeving
Wat is VLAREMA? Hoe is VLAREMA ontstaan? Waarom zijn VLAREMA-zakken zo belangrijk? Wat maakt ze anders dan gewone vuilniszakken? In deze blog gaan we al deze vragen voor je beantwoorden!Wat…
biozakken 61fd8042 1400 4c20 ac7e 5f9c13570c84
Alles over Biozakken
Wat zijn biologisch afbreekbare vuilniszakken? Waarom gebruiken we biologisch afbreekbare zakken? Hoelang duurt het voordat biozakken zijn afgebroken? Waar zijn biologisch afbreekbare zakken van gemaakt? Allemaal vragen die we gaan…